Oars Ite

BURGUM – Op 4 en 5 juli hebben leerlingen van het Singelland College in Burgum zich 2 dagen lang met bijna niets anders beziggehouden dan Fairtrade-, biologische en streekproducten. Deze producten stonden namelijk centraal tijdens hun Upgrade, die in samenwerking met de Friese Milieufederatie en Gemeente Tytsjerksteradiel is opgezet.

De eerste dag stond in het teken van voorbereiden; wat gaan we doen, hoe gaan we dat doen, waarom doen we dit en wie gaat wat doen? De leerlingen hebben de Upgrade vorm gegeven en ingevuld. Dat wil zeggen: diverse sponsoren benaderd, een wethouder geregeld die de Upgrade kwam openen, een persbericht geschreven en verstuurd en verschillende gespreksscripts gemaakt voor de verschillende rollen die de Upgraders tijdens de uitvoering vervulden.

De tweede dag, de dag van de Upgrade, werd er geoefend. Onderling werden de taken verdeeld. Een aantal personen zouden zich met en rond het ‘kraampje’ bezighouden en er was een speciale ’tafeldame’ die op haar tafel allerlei producten had tentoongesteld die mensen konden ruilen of verdienen. Daarnaast waren er 2 door de groep geselecteerde ‘openers’ die samen met de wethouder de Upgrade zouden openen. De rest van de groep ging de mensen aanspreken die zouden gaan winkelen. Doordat de scripts de vorige dag duidelijk waren geschreven, ging het oefenen vlot, waardoor iedereen er nog meer zin in kreeg om te gaan Upgraden!

Twee Upgraders gingen langs bij de biologische boerderijwinkel Ariella om daar de producten op te halen die zij ter beschikking hadden gesteld. Diverse soorten groente, die een uur daarvoor nog op het land stonden mochten de Upgraders kosteloos meenemen. Daarnaast kregen Upgraders producten van chocolademaker Le Bonbon en natuurvoedingswinkel Leistra. Aangekomen bij de Poiesz in Burgum stond daar de Upgraders nog een verrassing te wachten: een grote kar vol met biologische en Fairtrade producten die zij mochten gebruiken bij de Upgrade!

Toen de hele groep Upgraders bij de Poiesz aangekomen was gingen zij meteen van start. Het kraampje met producten werd ingericht, de tafeldame werd in elkaar gezet, en er werd een yell bedacht waarin People, Planet, Profit centraal stond. Nadat de wethouder van Duurzaamheid de Upgrade had geopend, vlogen de Fairtrade-, biologische en streekproducten de winkel uit.

Er waren de volgend opties: Wanneer iemand een Fairtrde-, biologisch of streekproduct had gekocht, mocht deze persoon als beloning een product naar keuze uit het kraampje zoeken en meenemen. Had iemand helemaal geen Fairtrade-, biologisch of streekproduct gekocht, dan mocht deze een willekeurig gekocht product ruilen tegen een product uit het kraampje. Daarnaast konden mensen een belofte doen om bijvoorbeeld minder vlees of vaker biologisch vlees te eten, of om vaker Fairtrade producten te kopen. Wanneer mensen deze belofte met een handtekening onderschreven, konden zij hiervoor nóg een product uit het kraampje kiezen en meenemen.

Na afloop van de Upgrade waren er, naast de producten die na de ruil zijn ingeleverd, ook nog een aantal duurzame producten over. Al deze producten zijn dezelfde middag afgeleverd bij de voedselbank in Leeuwarden, die niet iedere dag biologische bieten en Fairtrade thee aangeleverd krijgen!

Kijk verder op het kanaal van Consumptie Verplicht

Credits
(1) Oars Ite – Consumptie Verplicht
(2) Video – Consumptie Verplicht
(3) Tekst – Consumptie Verplicht
(4) Voedselbank Leeuwarden

One comment

  1. Wat leuk om te lezen dat er mensen zijn die gaan nadenken over wat stop ik eigenlijk in mijn mond? En dan niet alleen vanuit het oogpunt van ‘groen denken’. Live life, taste!